Σελίδες

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ (3η και 4η)

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

Να διαβάσετε με προσοχή:
α) το εισαγωγικό σημείωμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για την εξωτερική πολιτική και τα γεγονότα της περιόδου 1897-1922 & β) τα σημαντικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην Μικρασιατική εκστρατεία.
Επίσης παρακολουθήστε το βίντεο για τη Μικρασιατική εκστρατεία από το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ που θα το βρείτε εδώ:
http://www.ert-archives.gr/V2/public/p05-browse.aspx?titleid=6659&action=mBrowse&mst=00:14:25:00

Κατόπιν αυτών:
Να δημιουργήσετε δύο έγγραφα Word :
Α) στο πρώτο να καταγράψετε σε ένα εισαγωγικό σημείωμα τα βασικά γεγονότα με τη χρονολογική τους σειρά.
Β) Στο δεύτερο να παρουσιάσετε με λίγα λόγια τους βασικούς πρωταγωνιστές της εκστρατείας.

ΟΜΑΔΑ 3

Τα βασικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής

Στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η Ελλάδα προσπάθησε να επιτύχει τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη από την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Με την συνθήκη των Σεβρών, κερδίζοντας τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη και μια ζώνη στη δυτική Μικρά Ασία γύρω από τη Σμύρνη. Το Νοέμβριο του 1920 ο Κωνσταντίνος ξαναπαίρνει στα χέρια του την εξουσία και γίνεται η οριστική αποχώρηση του ελληνικού στοιχείου από τον Πόντο, την Θράκη και την Μ. Ασία. Από την "Ελλάδα των Σεβρών" παρέμεινε μόνο η δυτική Θράκη και η κατοχυρωμένη κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Στη δεκαετία 1912-22 η Ελλάδα διπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της αποκτώντας τα οριστικά τα σύνορα των Δωδεκανήσων που ήταν στην Ιταλική κυριαρχία. Η Βόρειος Ήπειρος και η Κύπρος δεν θα συμπεριληφθούν στο ελληνικό κράτος. Από την επόμενη περίοδο, η ελληνική εξωτερική πολιτική θα μεταστραφεί ολοκληρωτικά.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Αριστείδης Στεργιάδης
Διοικητής της Σμύρνης από το 1919 ως το 1922 ο οποίος επιλέχθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο ίδιος δεν πίστευε στην εκστρατεία εκτιμώντας ότι η συνολική επιχείρηση θα οδηγούσε σε σκληρό πόλεμο Ελλήνων και Τούρκων. Το καλοκαίρι του 1922 ήταν ίσως ο μόνος που είχε επίγνωση της κατάστασης και της επικρεμάμενης Καταστροφής. Επίσης, ο ίδιος αναχώρησε από τη Σμύρνη με αγγλικό πλοίο για να εγκατασταθεί τελικά στη Νίκαια της Γαλλίας μέχρι το τέλος της ζωής του

Λεωνίδας Παρασκευόπουλος
Αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού από τα τέλη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και ως το δεύτερο χρόνο της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Παραιτήθηκε από το αξίωμά του το Νοέμβριο του 1920 μετά την ήττα των Φιλελευθέρων

Αναστάσιος Παπούλας
Αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρασιατική Εκστρατεία από το Νοέμβριο του 1920 ως το Μάιο του 1922. Το Μάιο του '22 παραιτήθηκε, απογοητευμένος από τους χειρισμούς της τότε πολιτικής ηγεσίας και του θρόνου. Υπήρξε μάρτυρας κατηγορίας στη "Δίκη των Εξ" το Νοέμβριο του 1922.

Γεώργιος Χατζηανέστης
Αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων της Μικράς Ασίας την εποχή της κατάρρευσης του μετώπου. Συνελήφθη από την επαναστατική κυβέρνηση των Πλαστήρα-Γονατά. Καθαιρέθηκε και εκτελέστηκε στις 15 Νοεμβρίου 1922. αταδικάστηκε ως συνυπεύθυνος της Καταστροφής στην περίφημη "Δίκη των εξ".

Σμύρνης Χρυσόστομος
Διαπρεπής κληρικός, επίσκοπος Σμύρνης την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το 1914 εξορίστηκε από τις τουρκικές αρχές. Επανήλθε το 1918 μετά την ανακωχή του Μούδρου. Όταν κατέρρευσε το μέτωπο, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του παρά τις προτάσεις των προξένων της Αγγλίας και της Γαλλίας για τη διάσωσή του.

Νουρεντίν μπέης
Ο τούρκος βαλής της Σμύρνης, ήρωας του πολέμου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δραστηριοποίηθηκε εναντίον των Ελλήνων. Στη Σμύρνη δημιούργησε σύνδεσμο των εφέδρων αξιωματικών και στην ύπαιθρο ένοπλα σώματα που θα αναλάμβαναν δράση για την εξόντωση Ελλήνων. Παρέδωσε στον τούρκικο όχλο το μητροπολίτη Χρυσόστομο, στα χέρια του οποίου ο τελευταίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

ΟΜΑΔΑ 4
Μικρασιατική Εκστρατεία


Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου (1914-1918) η Ελλάδα , μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Αντάντ, προσπάθησε να καταλάβει όσα περισσότερα εδάφη μπορούσε από την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Κατά αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η Μικρασιατική Εκστρατεία, με επιδίωξή της την υπογραφή του Σουλτάνου στη συνθήκη των Σεβρών( 28 Ιουλίου 1920).
Έτσι εκπληρώθηκε το όραμα του Βενιζέλου για μία Ελλάδα «των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Για λίγο καιρό η Ελλάδα είχε στη κατοχή της τα Δωδεκάνησα , τη Δυτική Μικρά Ασία, τη Θράκη και τη Σμύρνη. Με εντολή των Άγγλων, οι Έλληνες στρατηγοί με τον Ελληνικό στρατό αποβιβάστηκαν στις 2 Μαΐου το 1919 στα παράλια της Σμύρνης. Αυτό το γεγονός εξόργισε τους Οθωμανούς και αντέδρασαν με διάφορους τρόπους, όπως η δημιουργία αντάρτικων ομάδων με αρχηγό το Μουσταφά Κεμάλ.
Όσο ο Κεμάλ ενισχύεται, ο Βενιζέλος ,από τη πλευρά των Ελλήνων, αποδυναμώνεται. Χάνει τις εκλογές και ανακηρύσσεται νικητής ο Γούναρης με την υπόσχεση, τη λήξη του πολέμου και την επιστροφή των στρατιωτών στα σπίτια τους. Μετά από δημοψήφισμα ο Κωνσταντίνος επιστρέφει στο θρόνο του.
Ο Γούναρης δεν έκανε πράξη την υπόσχεσή του, αλλά αντιθέτως ο Κωνσταντίνος ταξίδεψε στη Σμύρνη. Ο νέος του στόχος είναι η κατάκτηση της Άγκυρας. Έτσι ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες και τα εδάφη άγνωστα, παρόλ’ αυτά κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι και το Σαγγάριο ποταμό, λίγο πιο έξω από τη πολυπόθητη Άγκυρα. Εκεί, οι εξαντλημένοι στρατιώτες ξεσηκώθηκαν, αρνήθηκαν να προχωρήσουν άλλο.
Τα καινούρια σύνορα της Ελλάδας ήταν: Σαγγάριος, Εσκί Σεχίρ, Κιουτάχεια και Αφιόν Καραχισάρ. Η έκταση που έπρεπε να φυλαχτεί ήταν τεράστια και οι αντάρτικες επιθέσεις γίνονταν όλο και πιο αισθητές. Στις 13 Αυγούστου το 1922 έγινε η Μεγάλη επίθεση, όπου η άμυνα των Ελλήνων κατέρρευσε επιτρέποντας στους πλέον Τούρκους να καταλάβουν μέχρι και τη Σμύρνη( 27 Αυγούστου 1922).
Αργότερα ακολούθησε η συνθήκη της Λοζάνης, με την οποία η Τουρκία διεκδικούσε την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και τα νησιά Ίμβρο, Τένεδο. Επίσης, με τη σύμβαση Ελλάδας- Τουρκίας έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών, δηλαδή Έλληνες έφυγαν από τις τούρκικες περιοχές και το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου