Σελίδες

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΕΡΓΑΣΙΑ 3ης ΟΜΑΔΑΣ

3Η ΟΜΑΔΑ


Να μελετήσετε τους χάρτες της αποβίβασης του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία, της προέλασης και της κατάρρευσης του μετώπου. Επίσης ερευνήστε στις εικόνες του Google και βρείτε χάρτες της περιοχής που απεικονίζουν την πορεία των γεγονότων (5-6 χάρτες). Να τους αποθηκεύσετε σε ένα φάκελο με την ονομασία «Χάρτες» στα έγγραφά μου και να τους παρουσιάσετε στους συμμαθητές σας.


Κατόπιν, στηριζόμενοι στις πληροφορίες που πήρατε και στο σχολικό σας βιβλίο, σε ένα έγγραφο word να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:
• Από ποιους και για ποιους λόγους αποφασίστηκε η αποβίβαση των ελληνικών στρατευμάτων στην περιοχή της Σμύρνης;
• Πότε έγινε η αποβίβαση του ελληνικού στρατού και πώς αντέδρασαν σε αυτήν οι Τούρκοι;
• Ποιο είναι το χρονικό της προέλασης και ποιοι λόγοι την επέβαλαν;
• Μέχρι που έφτασε ο ελληνικός στρατός και ποια ήταν η κατάσταση του ελλην. Στρατού από πλευράς υλικού ανεφοδιασμού και ηθικής στήριξης;
• Ποιες ήταν οι βασικές δίοδοι αποχώρησης;


Η απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων έγινε στις 2 Μαΐου 1919 και οι λόγοι ήταν η ανακοπή της επεκτατικότητας των Ιταλών και οι Μεγάλες ομάδες χρησιμοποίησαν τους Έλληνες ως ασπίδα προστασίας απέναντι στους Τούρκους. Οι Έλληνες της Μ. Ασίας δέχτηκαν το γεγονός με ενθουσιασμό, ενώ οι Τούρκοι αντέδρασαν αρνητικά.. Ο ελληνικός στρατός, αφού κατέλαβε την Άνοιξη του 1920, την Α. Θράκη προέλασε, το καλοκαίρι του 1920 καταλαμβάνοντας μια ζώνη εδαφών στην Μ. Ασία. Μετά τις εκλογές του 1920 οι αντιβενιζελικοί υποσχέθηκαν πως θα σταματήσει τον πόλεμο, αλλά τελικά αποφάσισαν να τον συνεχίσουν.O ελληνικός στρατός έφτασε μέχρι το Σαγγάριο ποταμό, σε άθλια κατάσταση με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Οι γύρω περιοχές δεν έδινα εφόδια στον ελλην. Στρατό με αποτέλεσμα να εξασθενήσει. Ο ελλην. Στρατό χωρίς κανέναν σύμμαχο στο πλευρό του ηττήθηκε απ’τον Κεμάλ. Οι βασικές δίοδοι αποχώρησης ήταν στη Χίο και στη Μυτιλήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου