Σελίδες

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

5η ΟΜΑΔΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ

5Η ΟΜΑΔΑ:

Αφού διαβάσετε με προσοχή τις απόψεις που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του ΙΜΕ και τα ειδικά αφιερώματα της «Ελευθεροτυπίας» (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=109835 ) και του «Βήματος» να διατυπώσετε τις απόψεις σας για τις ευθύνες τόσο του Βενιζέλου όσο και των αντιβενιζελικών κυβερνήσεων για την τραγική εξέλιξη των γεγονότων.
Ποιες ήταν κατά τη γνώμη σας οι ευθύνες της κάθε πλευράς και ποιοι άλλοι παράγοντες (π.χ. ξένες δυνάμεις , Τούρκοι αντάρτες) έπαιξαν ρόλο στην έκβαση των γεγονότων;
Να διατυπώσετε τις απόψεις σας σε ένα έγγραφο word και να τις παρουσιάσετε στους συμμαθητές σας.



5η ΟΜΑΔΑ
«Ευθύνες Μικρασιατικής Καταστροφής»

Η Μικρασιατική καταστροφή (1919-1922) σημάδεψε την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πληθυσμό. Οι ευθύνες αυτής της καταστροφής δεν αποδίδονται μόνο στην πολιτική διοίκηση της Ελλάδος αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ευθύνες λοιπόν δεν αποδίδονται μόνο στον Βενιζέλο, στον Κωνσταντίνο ή στους φανατικούς τους οπαδούς αλλά και στις Μεγάλες Δυνάμεις. Παρόλα αυτά ο καθένας επηρέασε στην καταστροφή με διαφορετικό τρόπο....

Ευθύνες Βενιζέλου :
Πρώτα από όλα, ο Βενιζέλος ως πρωθυπουργός της χώρας. Μπορεί ο Βενιζέλος να θεωρείται ο καλύτερος πολιτικός της Ελλάδας παρόλα αυτά και ο ίδιος με την εξωτερική του πολιτική επηρέασε την Μικρασιατική καταστροφή. Ενώ είχε χειριστεί διπλωματικά τις περισσότερες υποθέσεις έκανε ένα μεγάλο λάθος. Για αυτό λοιπόν όταν αναφερόμαστε σε λάθη του Βενιζέλου εννοούμε τις πιθανές δεσμεύσεις έναντι των «Τριών Συμμάχων». Δηλαδή την ποικίλη δέσμευση υλική και ηθική που διαμορφώνεται από τον συνεταιρισμό ενός πολύ μικρού και αδύναμου κράτους με τρεις πολύ μεγάλους και ισχυρούς. Με λίγα λόγια έδωσε την δυνατότητα στην Αντάντ να μας μεταχειριστεί.

Ευθύνες Κωνσταντίνου :
Ο Κωνσταντίνος ανέβηκε στον θρόνο του μετά την δολοφονία του Γεωργίου Α’. Ήταν αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού και οδήγησε την Ελλάδα σε μεγάλες νίκες. Παρόλα αυτά και αυτός με την σειρά του βοήθησε στην Μικρασιατική καταστροφή. Ο Κωνσταντίνος κοίταξε το δικό του ατομικό συμφέρον σε αντίθεση με τον Βενιζέλο. Επειδή ήταν Γερμανόφυλλος υποστήριζε τις Κεντρικές δυνάμεις ενώ ακόμα και ίδιος ήξερε πως για το συμφέρον της χώρας ήταν δίπλα στο πλευρό της Αντάντ. Για αυτό ήταν ουδέτερος με την δικαιολογία πως ο ελληνικός στρατός δεν ήταν έτοιμος για πόλεμο. Το μεγαλύτερο παρόλα αυτά λάθος του ήταν η νοθεία στις εκλογές(Οι Φιλελεύθεροι ήταν 375.803,ενώ οι Αντιβενιζελικοί ήταν 368.678.Παρόλα αυτά στην επιστροφή του βασιλιά 999.960 ήταν θετικοί ψήφοι, έναντι μόνο 10.383 αρνητικοί ψήφοι). Οπότε στην Ελλάδα μετά από αυτό υπήρχε Εμφύλιος και δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους. Ακόμα ο Κωνσταντίνος είπε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι θα σταματήσει τον πόλεμο για να τον ψηφίσουν, αλλά τον συνέχισε.

Ευθύνες Μεγάλων Δυνάμεων:
Οι Μεγάλες Δυνάμεις επηρέασαν και αυτές στην Μικρασιατική Καταστροφή. Είχαν συμφωνήσει με τους Έλληνες να τους βοηθήσουν και στην δύσκολη στιγμή τους εγκατέλειψαν. Με λίγα λόγια τους υποστήριζαν επιφανειακά και όταν ήταν να διαλέξουν ανάμεσα στους Τούρκους και τους Έλληνες επέλεξαν τους Τούρκους.

Ευθύνες στους οπαδούς που ήταν προσηλωμένοι στο ψέμα και δεν έβλεπαν την αλήθεια :
Ένας άλλος παράγοντας της Μικρασιατικής καταστροφής ήταν οι φανατικοί οπαδοί (Βενιζελικοί, Βασιλικοί ). Αυτά με την σειρά τους επηρέασαν στην καταστροφή. Αυτό συνέβη διότι στην Ελλάδα επικρατούσε εμφύλιος και αντί στην δύσκολη στιγμή ο ελληνικός λαός να ήταν ενωμένος, δυστυχώς ο ένας κοίταζε να βλάψει τον άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου