Σελίδες

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ (5η και 6η)

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

Να διαβάσετε με προσοχή:
α) το εισαγωγικό σημείωμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για την εξωτερική πολιτική και τα γεγονότα της περιόδου 1897-1922 & β) τα σημαντικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην Μικρασιατική εκστρατεία.
Επίσης παρακολουθήστε το βίντεο για τη Μικρασιατική εκστρατεία από το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ που θα το βρείτε εδώ:
http://www.ert-archives.gr/V2/public/p05-browse.aspx?titleid=6659&action=mBrowse&mst=00:14:25:00

Κατόπιν αυτών:
Να δημιουργήσετε δύο έγγραφα Word :
Α) στο πρώτο να καταγράψετε σε ένα εισαγωγικό σημείωμα τα βασικά γεγονότα με τη χρονολογική τους σειρά.
Β) Στο δεύτερο να παρουσιάσετε με λίγα λόγια τους βασικούς πρωταγωνιστές της εκστρατείας.

ΟΜΑΔΑ 5η

Τα γεγονότα από το 1919 έως το 1922
1919
Σύσκεψη νικητών στο Παρίσι(Ιανουάριος 1919-Ιανουάριος 1920)
Συνθήκη Βερσαλιών(Ιούνιος 1919)
Συνθήκη του Αγίου Γερμανού(Σεπτέμβριος 1919)
Συνθήκη Νεϊγύ(Νοέμβριος 1919)
Αποβίβαση των Ελλήνων στην Σμύρνη(2 Μαΐου 1919)
Πρώτο Συνέδριο στην Αμάσεια(Άνοιξη 1919)
Δεύτερο Συνέδριο Ερζερούμ – Σεβάστεια(Καλοκαίρι-Φθινόπωρο 1919)
Τέλη 1919 έδρα του επαναστατικού κινήματος των Τούρκων η Άγκυρα
1920
Συνθήκη των Σεβρών(28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920)
Εκλογές(Υπερισχύει το κόμμα του Κεμάλ) (Ιανουάριος 1920)
Διάλυση της Βουλής των Τούρκων από τις μεγάλες δυνάμεις(Αντάντ) (Μάρτιος 1920)
Ο Κεμάλ συγκαλεί την Ά μεγάλη Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα,όπου ψηφίζεται νέο Σύνταγμα(Μάρτιος 1920)


Διάλυση του Ποντοαρμενικού κράτους απο τους Τούρκους(Νοέμβριος 1920)
Άφιξη του Ελληνικού στρατού στην Ανατολική Θράκη(Άνοιξη 1920)
Άφιξη του Ελληνικού στρατού στην Πάνορμο και στην Προύσα(Καλοκαίρι 1920)

1921
Συμφωνία Μπολσεβίκων-Τούρκων(Μάρτιος 1921)
Αποχώρηση Γάλλων-Ιταλών από την Τουρκία με ανταλλάγματα(Μάρτιος 1921)
Ο Ελληνικός στρατός με στόχο να καταλάβουν την Άγκυρα. Φτάνουν στον Σαγγάριο ποταμό και επιστρέφουν μετά την ήττα τους στην Κιουτάχεια-Εσκί Σεχίρ-Αφιού Καραχισάρ(Καλοκαίρι 1921)

1922
Μεγάλη επίθεση του Κεμάλ κατά των Ελλήνων(13 Αυγούστου 1922)
Κατάληψη της Σμύρνης(27 Αυγούστου 1922)

Σημαντικά πρόσωπα της Μικρασιατικής καταστροφής

Αριστείδης Στεργιάδης

Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης-Επιλέχθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για τη θέση αυτή και δημιούργησε πολλά προβλήματα.
Λεωνίδας Παρασκευόπουλος
Αρχιστράτηγος του Ελληνικού στρατού από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο-2ο χρόνο της Μικρασιατικής Εκστρατείας.Παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 1920 μετά την ήττα των Φιλελευθέρων.

Αναστάσιος Παπούλας
Αρχιστράτηγος ελληνικών δυνάμεων στην Μικρασιατική Εκστρατεία από τον Νοέμβριο του 1920-το Μαϊ 1922.Το Μάιο του 1922 παραιτήθηκε και υπήρξε μάρτυρας στην Δίκη των έξι.

Γεώργιος Χατζηανέστης
Αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων στην Μικρά Ασία. Συνελήφθη από την επαναστατική κυβέρνηση των Πλαστήρα-Γονατά και καταδικάστηκε ως συνυπεύθυνος της Καταστροφής στην περίφημη "Δίκη των έξι". Εκτελέστηκε στις 15 Νοεμβρίου 1922.

Σμύρνης Χρυσόστομος
Κληρικός, επίσκοπος Σμύρνης την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το 1914 εξορίστηκε από τις τουρκικές αρχές Όταν κατέρρευσε το μέτωπο και οι Τούρκοι έμπαιναν στη Σμύρνη, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του παρά τις προτάσεις των προξένων της Αγγλίας και της Γαλλίας για τη διάσωσή του. Συνελήφθη από το φρούραρχο της πόλης Νουρεντίν πασά και παραδόθηκε στον τουρκικό όχλο που τον κακοποίησε .

Νουρεντίν Μπέης
Ο τούρκος Βαλής της Σμύρνης, ήρωας του πολέμου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιήθηκε εναντίον των Ελλήνων. Ο εμπρησμός της Σμύρνης που άρχισε στις 31 Αυγούστου θεωρείται δικό του σχέδιο. Παρέδωσε στον τούρκικο όχλο το μητροπολίτη Χρυσόστομο, στα χέρια του οποίου ο τελευταίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

Ελευθέριος Βενιζέλος
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας . Πρωταγωνίστησε στην αυτονομία της Κρητικής Πολιτείας και την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, συνέβαλε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, στην είσοδο της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους διατελώντας πάρα πολλές φορές πρωθυπουργός. Παρά τις δυσκολίες που πέρασε κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως ο καλύτερος πολιτικός της Ελλάδας.

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ
Ο Κωνσταντίνος Β΄ υπήρξε Βασιλιάς των Ελλήνων από το 1964 έως το 1967 (τυπικά έως το 1973 οπότε διενεργήθηκε το δημοψήφισμα της δικτατορίας) ενώ εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του το 1974 με το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος στην Ελλάδα στο οποίο ο Ελληνικός λαός επέλεξε με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία, ως μορφή πολιτεύματος στην Ελλάδα. Από το 1967 ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.


ΟΜΑΔΑ 6η

Στη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου η Ελλάδα προσπάθησε να επιτύχει τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη από την καταρρεύουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία.!


Με τη βραχύβια συνθήκη των Σεβρών η Ελλάδα απέκτησε για λίγο τη μεγαλύτερη έκτασή της, κερδίζοντας τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη και μια ζώνη στη δυτική Μικρά Ασία γύρω από τη Σμύρνη. Η "Μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών" στάθηκε για ένα ελάχιστο διάστημα πραγματικότητα. Στης 2 Μαΐου 1919 ο στρατός των Ελλήνων αποβιβάζεται στην Σμύρνη. Ο ανταγωνισμός όμως των συμφερόντων των δυτικών συμμάχων και η μεταστροφή της ανατολικής πολιτικής τους, σε συνδυασμό με την πολιτική αλλαγή του Νοεμβρίου του 1920 που έφερε και πάλι στην εξουσία τον ανεπιθύμητο στους συμμάχους Κωνσταντίνο, ανέστρεψαν την πραγματικότητα αυτή. Το εγχείρημα της Μικρασιατικής Εκστρατείας κατέληξε στην οριστική αποχώρηση του ελληνικού στοιχείου από τις εστίες του στη Θράκη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Από την "Ελλάδα των Σεβρών" παρέμεινε μόνο η δυτική Θράκη και η κατοχυρωμένη κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Συνολικά, στη δεκαετία 1912-22 η Ελλάδα διπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της αποκτώντας τα οριστικά της σύνορα πλην των Δωδεκανήσων, τα οποία θα μείνουν στην ιταλική κυριαρχία ως το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου..
Από την επόμενη περίοδο, του Μεσοπολέμου, η ελληνική εξωτερική πολιτική θα μεταστραφεί ολοκληρωτικά, εγκαταλείποντας κάθε μεγαλοϊδεατική βλέψη και θέτοντας ως στόχο την καλή γειτονία με την Τουρκία και τα άλλα βαλκανικά κράτη και την προάσπιση του εθνικού εδάφους από κάθε επιβουλή.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ…!!!!

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος..!!!

Η φήμη του "στρατηλάτη" βασιλιά Kωνσταντίνου δημιουργήθηκε στα χρόνια των Bαλκανικών Πολέμων, όταν υπό την ηγεσία του ο ελληνικός στρατός πέτυχε σημαντικές νίκες. Ο ρόλος του υποβαθμίστηκε στην ήττα του 1897.Αργότερα η στάση που κράτησε στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο συνέτεινε στην απομυθοποίησή του ως εθνικό σύμβολό του Ελληνικού λαού. Tο ενδιαφέρον είναι πως οι βασιλικές κυβερνήσεις κι ο ίδιος ο βασιλιάς αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας εφάρμοσαν την ακριβώς αντίθετη πολιτική από αυτή που επαγγέλθηκαν προεκλογικά. Διεύρυναν το μέτωπο στη Μικρασία, ενδεχομένως εμπνεόμενοι πολύ περισσότερο από ό,τι οι προκάτοχοί τους από μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις. Ωστόσο, δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι στρατιωτικοί όροι, αλλά πολύ περισσότερο ήταν αδύνατο να υπάρξει βοήθεια από τις Μεγάλες Δυνάμεις, με την πολιτική των οποίων πολύ πρόσφατα είχε συγκρουστεί ο βασιλιάς. Όλα αυτά συνέτειναν στο μέγεθος της καταστροφής που ακολούθησε.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος..!!!
H στάση του Bενιζέλου στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και σε αυτά της εσωτερικής χαρακτηριζόταν από μια ισορροπία, συνέχεια και συνέπεια. Oι μεταρρυθμιστικές επιλογές και η εσωτερική ανασυγκρότηση οδήγησαν στις νίκες των Bαλκανικών Πολέμων. Aπό την άλλη η επιλογή στρατοπέδου κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο θα εξασφάλιζε και θα διεύρυνε τα κέρδη των Bαλκανικών. Η πολιτική του Βενιζέλου είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα στην υλοποίηση των νεφελωδών αιτημάτων της "Mεγάλης Ιδέας" του 19ου αιώνα.

Αριστείδης Στεργίαδης
Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης από το 1919 ως το 1922, η "αινιγματική προσωπικότητα", ο άνθρωπος που επιλέχτηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για τη θέση αυτή, στην οποία παρέμεινε μυστηριωδώς και από τους αντιπάλους του μετά τις εκλογές του 1920.


Λεωνίδας Παρασκευόπουλος
Αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού από τα τέλη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και ως το δεύτερο χρόνο της Μικρασιατικής Εκστρατείας


Αναστάσιος Παπούλας
Αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρασιατική Εκστρατεία από το Νοέμβριο του 1920 ως το Μάιο του 1922. Στη θέση αυτή επέδειξε σημαντικές στρατηγικές και ηγετικές ικανότητες και εργάστηκε για την επίτευξη πνεύματος εθνικής ενότητας στο διχασμένο κομματικά στράτευμα.

Γεώργιος Χατζηανέστης
Αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων της Μικράς Ασίας την εποχή της κατάρρευσης του μετώπου. Σε δικούς του ατυχείς χειρισμούς χρεώθηκε σε μεγάλο βαθμό η διάσπαση των ελληνικών δυνάμεων και η άμεση κατάρρευση του μετώπου.

Η Μικρασιατική Άμυνα
Στα τέλη του Οκτωβρίου του 1921 ιδρύθηκε στη Σμύρνη η οργάνωση "Mικρασιατική Άμυνα", αντίστοιχη προς την ήδη ιδρυμένη "Εθνική Άμυνα" της Κωνσταντινούπολης, λιγότερο όμως "βενιζελική" από την πρώτη, με κύριο σκοπό τη δημιουργία αυτόνομου μικρασιατικού κράτους σε περίπτωση ελληνικής ήττας

Σμύρνης Χρυσόστομος.
Διαπρεπής κληρικός, επίσκοπος Σμύρνης την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Διατέλεσε μητροπολίτης Δράμας από το 1902 ως το 1910, όπου το εθνικό του έργο οδήγησε την Υψηλή Πύλη να απαιτήσει την απομάκρυνσή του δύο φορές, τη δεύτερη οριστικά. Τότε εκλέχτηκε μητροπολίτης Σμύρνης, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Ανέλαβε πλούσια δράση εκπαιδευτική και φιλανθρωπική.

Νουρεντίν μπέης.
Ο τούρκος βαλής της Σμύρνης, ήρωας του πολέμου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δραστηριοποίηθηκε εναντίον των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου